Veel belangstelling Kijkshop-medewerkers voor baan in de zorg

De curatoren in het faillissement van Kijkshop, hebben in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de samenwerkende regionale werkgeversorganisaties uit zorg en welzijn (verenigd in RegioPlus), informatiebijeenkomsten georganiseerd voor Kijkshop-werknemers over het werken in de zorg. Van de ongeveer 400 medewerkers van Kijkshop zijn er zo’n 70 geïnteresseerd in een traject dat moet leiden naar een baan in de zorg.
 

Win-winsituatie

Curator Klomp: “Die mensen overwegen serieus zich te laten omscholen. Het is natuurlijk ook een kans én levert een win-winsituatie op. De meeste Kijkshop-medewerkers zijn op zoek naar een nieuwe baan en in de zorg zitten ze te springen om mensen. Een baan daar betekent zinvol en uiterst nuttig werk. Je helpt dus ook nog een maatschappelijk vraagstuk op te lossen.”

Minister De Jonge 

Minister Hugo de Jonge van VWS staat volledig achter deze aanpak. “Er dreigt, als we nu niets extra’s of anders doen, in 2022 een tekort van ongeveer 125.000 zorgprofessionals. Dat tekort moeten we aanpakken met innovatieve oplossingen”, aldus de minister. “Daarom vind ik dit een prachtig initiatief.”
 
Samenwerking
Curator Klomp is zeer te spreken over de samenwerking met het ministerie van VWS en RegioPlus. “Juist door deze gezamenlijke aanpak ligt een baan in de zorg binnen handbereik.” Jelle Boonstra van RegioPlus: “VWS bracht ons in contact met de curator. De kracht van RegioPlus als netwerk van 14 regionale werkgeversorganisaties is snel te schakelen en in de regio’s gerichte bijeenkomsten te organiseren”, benadrukt hij. “De Kijkshop-medewerkers zien zo welke concrete mogelijkheden er zijn in zorg en welzijn bij hen in de buurt. Tegelijkertijd kunnen we ze helpen richting een opleiding en baan in die sector.”

Kijken met andere ogen

“Als curatoren kijken wij verder dan de korte termijn en proberen we met andere ogen naar behoud van werkgelegenheid te kijken”, zegt Cees Klomp. “Naast overnames en doorstarts vanuit faillissement is dit een goed voorbeeld van samenwerking gericht op behoud van werkgelegenheid. En deze aanpak levert absoluut resultaten op.”