30 oktober 2018 / Bijspijkersessie Vastgoed: waarom meten weten is in de vastgoedwereld

Meten is weten. Zeker in de vastgoedwereld. Denk bijvoorbeeld aan het moment waarop een koopovereenkomst tot stand komt waarin het object zeer gedetailleerd omschreven moet worden. Hierbij kan je denken aan de oppervlakte, maar zeker ook de staat waarin het verkeert. Met een gedetailleerde maar vooral juiste (!) omschrijving voorkom je discussie achteraf.  

Met de “Bijspijkersessies” spijkert team Vastgoed de kennis bij van alle betrokken partijen in de vastgoedbranche. Uiteraard met iedere editie een ander thema. Op 30 oktober 2018 staat het thema “Waarom meten weten is in de vastgoedwereld” centraal.

Meten is weten

Bij de aan- en verkoop van vastgoed is de oppervlakte van het vastgoed van groot belang. De oppervlakte wordt gemeten en in de verkoopinformatie opgenomen. Maar wat als na de overdracht de oppervlakte niet juist blijkt te zijn? Ligt de aansprakelijkheid dan bij de verkoper, de koper of de makelaar? Tijdens het onderdeel “Meten is weten” komt een recent arrest van de Hoge Raad over dit onderwerp aan bod en krijgt u tips om telleurstelling (en schade!) te voorkomen.  

Ouderdom komt met (woon)gebreken

Bij de verkoop van oudere woningen wordt vaak gebruik gemaakt van een “ouderdomsclausule”. Deze clausule wordt in de koopovereenkomst opgenomen om de koper erop te wijzen dat de woning een bepaalde leeftijd heeft en dat de eisen die aan de bouwkwaliteit van de woning gesteld mogen worden, een stuk lager liggen dan die bij nieuwe woningen. Helemaal waterdicht is de ouderdoms-clausule overigens niet. Dit komt omdat de ouderdomsclausule geen standaardbepaling in de koopovereenkomst is. Hierdoor ben je zelf (of samen met je adviseur) verantwoordelijk voor de inhoud ervan. Kim Schemkes geeft tips om “lekkages” in een ouderdomsclausule te voorkomen en legt uit wat de risico’s kunnen zijn voor zowel koper als verkoper.

Praktische informatie & programma

Datum : 30 oktober 2018
Locatie : Bierman Advocaten, Laan van Westroijen 4 in Tiel
Ontvangst : vanaf 11:30 uur met koffie
Aanvangstijdstip : 12:00 uur
Pauze : 12:45 uur (met broodjes)
Einde : 14:00 uur

 

 

 

 

Aanmelden

U kunt zich via het aanmeldformulier (kosteloos) aanmelden. Mocht u één of meerdere collega’s of een van uw relaties willen meenemen, dan is dat uiteraard mogelijk.

Graag tot 30 oktober a.s.! 

Ik wil me aanmelden


Bierman Advocaten heeft veel ervaring met het geven van trainingen en in-house-opleidingen op het gebied van het aanbestedingsrecht, UAV 2012, UAV-gc 2005, consumentenbouwrecht en verzekeringen in de bouw. Door Bierman Advocaten worden gastdocentschappen vervuld bij onder meer Aspectibus, BOB opleidingen en NIB.