Voor de derde editie van ‘Advocatenpraat’, praten we met Erik Braun (28). Erik versterkt sinds 2016 het team van Bierman Advocaten en houdt zich o.a. bezig met (internationaal) contractenrecht en vennootschapsrecht. Hij vertelt over zijn tijd aan de University of Texas in El Paso, zijn stages bij Philips en KPN, maar ook hoe hij bij Bierman Advocaten terecht is gekomen.

Hoe ben je bij Bierman Advocaten terecht gekomen? 

Wel een leuk verhaal. Mijn vader was op zakenreis en raakte in het vliegtuig met iemand in gesprek. Met deze persoon connectte hij vervolgens op LinkedIn en deze persoon likete altijd de posts van Bierman Advocaten. Toen ik eenmaal afgestudeerd was en mij aan het oriënteren was op mijn vervolgstap, zei mijn vader tegen mij: “is Bierman Advocaten geen leuk kantoor voor jou?”, waarop ik solliciteerde en aangenomen werd. 

Je hebt in het verleden stage gelopen bij Philips en KPN. Wat heb je daar gedaan?

Dit was in het kader van de studie bedrijfskunde die ik vóór mijn rechtenstudie heb gevolgd. Ik heb bij Philips onderzoek gedaan naar het relatiebeheer van het topmanagement van de voormalige divisie Research. Bij KPN heb ik marktonderzoek gedaan naar de business-mogelijkheden voor de propositie van DAS-netwerkinfrastructuur.

Waarom heb je je bachelor studie in Tilburg gedaan, maar ben je voor je master naar de UvA in  Amsterdam gegaan?

Tijdens mijn studie in Tilburg ben ik op exchange naar Texas gegaan en daar is eigenlijk mijn interesse ontstaan in de internationale aspecten van het recht. De master European Private Law (in Amsterdam) had meer internationaal georiënteerde vakken op het gebied van het privaatrecht.

Waarom heb je gekozen voor University of Texas in El Paso? 

Ik had via Tilburg University de kans om aan het ISEP-programma deel te nemen. Dit programma bood mij een aantrekkelijke mogelijkheid om in de Verenigde Staten te studeren. Hierbij kon ik kiezen uit verschillende universiteiten in de VS. Je moet dan op de één of andere wijze toch een keuze maken en gezien mijn voorliefde voor zonnig weer, heb ik voor El Paso gekozen, dat ook wel bekend staat als ‘Sun City’. Het vooruitzicht om op mijn teenslippers naar colleges te kunnen gaan, stond mij wel aan.

Is dat de enige reden waarom je die keuze hebt gemaakt?

Nee. Ook had ik het vooruitzicht om daar interessante vakken te volgen op het gebied van American Business Law, maar ook bijvoorbeeld een vak als American Government en Politics. Ik heb ook het vak Police Systems and Practices mogen volgen (zodat ik daar een paper kon schrijven over de Parol Evidence Rule) en daar o.a. een leugendetectortest mee mogen maken.    


Je moet kiezen:

Tilburg University of University of Texas at El Paso?

University of Texas at El Paso. Hoewel ik ook een leuke tijd heb gehad in Tilburg en daar veel heb geleerd, was El Paso wel echt aan mij besteed. Ik heb daar vertoefd in een internationale samenleving met Brazilianen, Mexicanen en Amerikanen, wat heel gaaf was. Dat de zon daar altijd schijnt, maakte het ook niet vervelend.

Internationaal contractenrecht of vennootschapsrecht?

Dan moet ik toch eerlijk zeggen dat ik internationale geschillen het interessantst vind. Tijdens de master aan de Universiteit van Amsterdam heb ik mij voornamelijk gericht op internationaal contractenrecht en internationale commerciële arbitrage. Maar ik moet zeggen, dat sinds ik mij met het vennootschapsrecht ben bezig gaan houden bij Bierman, ik dat ook erg interessant vind. Ook daarbij spelen internationale componenten namelijk vaak een rol. 

Schikken of procederen?

Procederen. Natuurlijk moet je een schikking altijd nastreven, maar diep in mijn hart vind ik de gang naar de rechter (of arbiter) toch het leukst aan mijn werk.

Aanvallen of verdedigen?

Aanvallen. Wie bij het onderhandelen het openingsbod doet, slaat het eerste piketpaaltje waar omheen dan vaak onderhandeld wordt. De eerste stap zetten kan dus een voordeel opleveren.  

Nooit meer naar je favoriete voetbalclub of nooit meer carnaval vieren?

Oei, dat vind ik een moeilijke. Maar als ik moet kiezen, dan kies ik ervoor om nooit meer carnaval te vieren. Bij Ajax zie ik namelijk vrijwel wekelijks een deel van mijn vrienden en die regelmatigheid vind ik gezellig en belangrijk. Carnaval heb ik de laatste jaren steeds in Brazilië gevierd en tja, dat is maar één keer per jaar hé?