Tijd voor de tweede editie van ‘Advocatenpraat’. Dit keer praten we met Mathijs Algra (28). Mathijs houdt zich bezig met insolventierecht en financiering & zekerheden en staat binnen Bierman Advocaten bekend als een collega die veel procedeert en in zijn vrije tijd graag mooie reizen maakt. Voor hem geen dertien in een dozijn bestemmingen, maar juist landen als Rusland, Iran en Colombia.  

Wanneer wist je: ‘ik word advocaat’?
Ik ben er een beetje ingerold. Ik ben rechten gaan studeren, omdat mijn moeder op een gegeven moment zei: “jij houdt wel van met mensen omgaan, je bent goed met taal en je houdt van discussiëren, dus misschien is rechten studeren wel iets voor jou”. Dit advies heb ik opgevolgd. Tijdens het schrijven van mijn scriptie werkte ik vervolgens parttime als juridisch medewerker en dat beviel me zo goed, dat ik op dat moment besloot advocaat te worden.

Een deel van je studie heb je gevolgd bij een partneruniversiteit van de Radboud Universiteit, namelijk Universidad Pontificia Comillas in Madrid. Hoe heb je deze tijd ervaren?  

Heel erg leuk en ook heel leerzaam. Misschien wel de leukste periode van mijn studententijd. Ik zou het iedereen ook aanraden, niet alleen omdat je in het buitenland interessante vakken kunt volgen (en leuke feestjes en reisjes kan meepakken…), maar ook omdat het goed is voor je ontwikkeling om een stap in het buitenland te zetten, zodat je een beetje “streetwise” wordt. Ik denk dan ook dat je hier – later in je carrière – veel aan hebt!

Hoe zie jij de advocatuur over 10 jaar?

Toevallig heb ik hier laatst een workshop over gevolgd. Ik denk dat robots en computerprogramma’s heel veel van het “bulkwerk” zullen gaan overnemen, zoals het opstellen van modelcontracten. De technologie en kunstmatige intelligentie zullen een grote rol gaan spelen en advocaten zullen (denk ik) zich vooral gaan focussen op de specialistische gevallen en geschillen waarop computers nog geen antwoord kunnen geven.  

Heb je nog tips voor advocaten (in spé)?

Probeer vooral bij verschillende kantoren studentstages te lopen, zodat je kunt kijken welk type kantoor en in het bijzonder welke sfeer het beste bij jou past.

Wat is je volgende reisbestemming?

Waarschijnlijk Israël met mogelijk een kleine uitstap naar Jordanië. Het concrete reisschema moet ik nog even uitwerken.


Je moet kiezen:

Radboud Universiteit Nijmegen of Universidad Pontificia Comillas?

Radboud Universiteit Nijmegen, omdat (naar mijn bescheiden mening) de kwaliteit van de vakken op de Radboud Universiteit toch wel een stuk hoger lag.

Insolventierecht of ondernemingsrecht (met financiering & zekerheden)?

Ik formuleer een derde keuze: financiering & zekerheden mét insolventierecht. Dat zijn de twee meest interessante en leuke rechtsgebieden, zeker wanneer ze samenkomen. Een mooi voorbeeld is de procedure die ik onlangs voerde over de verpanding van een verzekeringsportefeuille.  

Schikken of procederen?

Hoewel je als advocaat altijd een schikking moet nastreven en onderzoeken, vind ik – als het niet anders kan – procederen toch wel het leukst.

Aanvallen of verdedigen?

Aanvallen.

Nooit meer reizen of nooit meer advocaat?

Dit vind ik een hele lastige keuze, omdat ik zowel de advocatuur als het reizen erg leuk vind. Als ik echt moet kiezen, dan heeft reizen wel mijn voorkeur.