Onder invloed van alcohol naar het werk geen reden voor ontslag!

Gepubliceerd op 21-03-2016

Een werknemer die bij een fabrikant van vliegtuigen verantwoordelijk is voor onderhoud en reparatie, is door zijn collega’s betrapt op werken onder invloed van alcohol. Zijn collega’s constateerden dat hij sterk naar alcohol rook en maakten hiervan melding bij hun leidinggevende. De werknemer werd op zijn gedrag aangesproken en gaf meteen toe dat hij de avond ervoor alcohol had gedronken.

Werken onder invloed van alcohol is verboden op grond van het interne Drugs en Alcohol Protocol. Ook de Wet op de Luchtvaart verbiedt het om onder invloed van alcohol werkzaamheden aan vliegtuigen te verrichten. De werknemer werd daarom direct op non-actief gesteld. Kort daarna verzocht de werkgever de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege verwijtbaar handelen. Het laten voortduren van de arbeidsovereenkomst was volgens de werkgever geen optie, want zelfs een kleine fout van werknemer in de reparatie of in het onderhoud van een vliegtuig zou catastrofale gevolgen kunnen hebben.

De kantonrechter was van mening dat het gedrag van werknemer geen redelijke ontslaggrond opleverde. De werknemer had een flinke misstap begaan, maar heeft zijn fout direct erkend en meegewerkt aan twee blaastesten. Vervolgens heeft hij professionele hulp gezocht voor zijn – kennelijk overmatige – alcoholgebruik. Daarmee heeft hij er alles aan gedaan om herhaling te voorkomen. Verder vond de kantonrechter van belang dat werknemer al 60 jaar was en een lange en goede staat van dienst had. De werknemer zou – mede gelet op zijn specialistische functie – niet snel meer een andere baan vinden.

Lisa Schouten
Sectie Arbeidsrecht
schouten@bierman.nlBron: Kantonrechter Noord-Holland, locatie Haarlem van 3 februari 2016