De stappen bij een scheiding

Gepubliceerd op 14-09-2016

Meestal wil één van beide partners scheiden, soms is dit een gezamenlijk besluit. Als u met elkaar gesproken heeft over de reden van de scheiding, kan dit een hoop ellende voorkomen. Beiden kunnen de beëindiging van de relatie vervolgens gemakkelijker accepteren, zodat praktische zaken sneller kunnen worden geregeld. Maar welke stappen dienen er bij een scheiding te worden doorlopen?

Onderstaand treft u een aangepaste versie van het overzicht dat de vereniging voor Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) maakte, aan. Hoe beter u de genoemde stukken – dat wil zeggen geordend en compleet – aan uw advocaat aanlevert, des te prettiger is dit voor het verloop van de zaak. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Stap 1: Verzamel personalia
Het is handig als u voorafgaand aan de eerste bespreking een lijst maakt met uw gegevens. Deze gegevens kunt u invullen op dit informatieformulier van Bierman Advocaten.

Stap 2: Ouderschapsplan
Heeft u kinderen? Dan moet bij het verzoek tot scheiding een ouderschapsplan worden overgelegd. Ter voorbereiding op de eerste bespreking met uw advocaat kunt u het vFAS-model-ouderschapsplan doornemen. Vervolgens worden uw wensen besproken en zal het plan op maat worden gemaakt.

Stap 3: Bezittingen en schulden
Wanneer u vooraf een compleet overzicht van alle bezittingen en schulden van u beiden maakt en met bewijsstukken aan uw advocaat overhandigt, scheelt dit veel tijd. In de checklist benodigde informatie bij scheiding kunt u zien om welke gegevens het gaat.

Stap 4: Alimentatie
U wilt natuurlijk graag weten wat uw financiële situatie na de scheiding zal zijn. Mogelijk moet er kinderalimentatie of partneralimentatie worden betaald. Om te kunnen berekenen hoe hoog deze alimentatie zal zijn, is het belangrijk dat u bewijsstukken van het inkomen en de vaste lasten van u en uw partner verzamelt. Dit kunt u doen aan de hand van deze checklist.

Stap 5: Pensioen
Via www.mijnpensioenoverzicht.nl kunnen beide partners kijken naar de hoogte van het pensioen dat bij een pensioenuitvoerder is opgebouwd. Bent u directeur-grootaandeelhouder en heeft u pensioen in eigen beheer opgebouwd? Verzamel dan de pensioenbrief en de laatste overzichten die door de accountant zijn gebruikt voor de jaarstukken.?

Tot slot
Met deze lijst is getracht u inzicht te geven in de stappen die bij een scheiding doorlopen worden. Mocht u hier nog niet aan toe zijn, dan kunt u uiteraard ook zonder deze voorbereiding een bespreking met een familierechtadvocaat van Bierman Advocaten plannen.

Marith Vos
m.vos@bierman.nl